Kontakt

 Tel/Fax: +386 (07) 39 33 120
 novo-mesto.OZRK@ozrks.si 

 Spremljajte nas!

 
 
 

Kontakt

RK Slovenije, Območno združenje Novo mesto,

Ulica Slavka Gruma 54a,
8000 Novo mesto

Tel/Fax:
+386 (07) 39 33 120
+386 (07) 39 33 129

GSM: 031 320 875

E-Pošta:
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Uradne ure:
Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 17.00
Petek: 8.00 - 13.00
 

 
 
 

POROČILO O SOCIALNIH POMOČEH ZA PRVO POLOVICO LETA 2019

POROČILO O SOCIALNIH POMOČEH ZA PRVO POLOVICO LETA 2019

29.07.2019

Območno združenje RK Novo mesto, ki pokriva osem dolenjskih občin, izvaja različne programe pomoči za lažje vključevanje ranljivih skupin. Gre predvsem za starejše, brezdomne in socialno šibke družine, ki prejemajo materialne, finančne pomoči in podporo pri opolnomočenju za izboljšanje njihovih razmer.

V prvem poletju letošnjega leta zaznavamo porast prosilcev, zaradi večjega števila priseljenih družin. Skupaj s CSD DBK, enota Novo mesto in patronažo, sodelujemo pri pomoči najbolj ogroženim, ki jih obiščemo na domu na terenu. Najpogosteje gre za starejši, bolne, invalidne ljudi, ki se znajdejo v stanju, ko si sami več ne morejo pomagati.  Tako smo letos opravili 140 obiskov pri družinah na domu, vsi so bili starejši od 50 let v eno ali dvo članskih gospodinjstvih. Opažamo, da nekateri živijo v zelo slabih življenjskih razmerah (brez tekoče vode, sanitarij, skromna oprema). Največkrat jih pestijo tudi neporavnane finančne obveznosti za nujne življenjske stroške. Za vse velja, da imajo šibko socialno mrežo, nimajo svojcev in prijateljev, tudi za sosede so največkrat moteči, ker so drugačni in posebni. K sodelovanju pritegnemo tudi prostovoljce od koder so socialno ogroženi doma, ki nam pomagajo, da nam uporabniki sploh odprejo vrata, ker njim lažje zaupajo, ker jih poznajo. Ugotavljamo, da, kjer imajo ljudje organizirano pomoč na domu v obliki prehrane ali socialnega servisa, je to nekaj kar dobro poteka in je vsaj en stik z zunanjim svetom za uporabnike. Drugim je strošek takšne oskrbe prevelik, zato ga zavračajo.

Na Območno združenje RK Novo mesto vsak mesec pride po pomoč s hrano 350 družin (1718 družinskih članov) in 318 posameznikov. Do sedaj smo letos razdelili 2112 prehranskih paketov. V skladišču smo imeli 260 uporabnikov, ki so prišli po obleko in obutev, razdelili smo 2700 kg oblačil. Posredovali smo 310 kosov pohištva.

Redno razdeljujemo tudi donirano hrano, ki jo prispevajo trgovine pred pretekom roka uporabe. V prvi polovici leta smo jo razdelili 35.890 kg v vrednosti 109.576 eur. Prejelo jo je 195 uporabnikov, 72 samskih gospodinjstev in 123 družin. Od junija vozimo donirano hrano na teren po občinah, starješim dostavljamo hrano na dom.

Razdelilnico hrane obiskuje do devet uporabnikov, največ je brezdomnih, prejmejo vsak delovni dan tople obroke, ki jih krijemo iz Sklada za pomoč ljudem v stiski. Tem uporabnikom nudimo pranje perila in kopalnico za tuširanje.

Na nas se obrača vse več družin s prošnjami za plačilo najnujnejših življenjskih stroškov za najemnine, ogrevanje, dodatno zdravstveno zavarovanje, elektrike, komunale, nabavo stanovanjske opreme. Tako pomoč je prejelo 124 družin (toliko kot celotno lansko leto) v skupni vrednosti 13.660 eur.

V začetku šolskega leta 2019/2020 bomo razdelili 226 naročilnic za nabavo šolskih potrebščin za osnovnošolce in srednješolce iz družin v stiski v vrednosti 14.000 eur.

Tudi v novem šolskem letu bomo pridobivali donatorje za štipendiranje dijakov in študentov, lansko leto smo imeli 17 štipendij, ki jih je prispevalo 14 donatorjev. V štipendiranje vključujemo tiste, ki nimajo državnih štipendij.

Odzvali smo se tudi s pomočjo dvem družinam, ki so jim delno pogorele hiše, v Žužemberku smo sanirali streho, ravno sedaj pa zbiramo sredstva tudi za pomoč družini, ki je v Novem mestu pogorela maja.

Na pobudo OŠ Šentjernej pa smo se vključili v pomoč družini z osmimi otroki, ki je ostala brez očeta. S humanitarnim koncertom smo zbarli sredstva za stroške otrok v vrtcu in v šoli, Krka, d.d. pa bo z donacijo pomagala pri nakupu avtomobila za to družino.

Obnovili smo tudi del hiše, kjer se je uredilo prostore za starejšega moškega, ki bi drugače ostal bvrez strehe nad glavo v Gabrju.

Zbirali smo še sredstva za pomoč ženski, ki je zbolela za rakom in se zdravi s terapijami v Nemčiji in prispevke za avtomobil za invalidko iz Novega mesta.

Pomoči, ki jih posamezniki in družine prejemajo so iz sredstev, ki jih prispevajo zvesti donatorji. Največkrat so akcije, ki jih predstavimo za konkretno pomoč posameznikom tiste, ki omogočajo, da se zbudi čut za soljudi. Sklad za pomoč ljudem v stiski omogoča pa tudi nujna sredstva za plačevanje zapadlih položnic in za bone za šolske potrebščine. Najpomembnejši pa je še vedno pogovor z ljudmi in odnos, ki pripomore, da se skupja z ljudmi v stiski iščemo pot za uspešnejše reševanje težav, ki pa bi jih marsikdo raje kar skril.

 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

0297 0025 9477 202

 
 
 

Koledar novic

 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.