Popularne novice

Na tokratni kuharski delavnici, 9. 3., so udeleženci kuharske delavnice pekli pisano kočevarsko potico in breskvice.
Delavnico je vodila prostovoljka Danijela Fink, udeležilo se jo je 21 oseb, ki so z veseljem sodelovali pri pripravi obeh dobrot. Naslednja kuharska delavnica bo predvidoma v aprilu.

Kočevarska potica

Najprej naredimo ajdovo testo tako, da poparimo 20 dkg ajdove moke in ohlajeni dodamo 1 jajce, 4 žlice olja, sol, pol kocke kvasa, malo vode in 10 dkg pšenične moke. Testo zamesimo ter hlebček damo vzhajati na toplo. Naredimo še rumeno testo iz 40 dkg bele moke, 3 dkg kvasa, 12 dkg masla ali olja, soli, 2 žlic sladkorja, 3 rumenjakov, limonine lupine, 2 dcl mleka, manjši kozarec kisle smetane. Tudi to testo naj pol ure vzhaja na toplem.
Nato razvaljamo rumeno testo, na katerega položimo hlebček ajdovega testa in ga enakomerno razvaljajmo po rumenem testu. Premažemo s 15 dkg stopljenega masla in s stepenim snegom iz dveh beljakov. Nato potresemo s 25 dkg rozin, ki smo jih predhodno namočili v 3 žlicah ruma in 3 žlicah sladkorja. Testo zvijemo v štrukelj, položimo v pekač in približno 15 minut pustimo vzhajati na toplem. Pečemo 1h na temperaturi od 180° do 200° C.

Breskvice

5 jajc, 4 dcl sladkorja, limonino lupino, vanilij sladkor stepemo z električnem mešalnikom, in dodamo 4 dcl olja. 80 dkg ostre moke presejemo, dodamo 1 pecilni prašek in vse ostale sestavine, ki smo jih stepli. Pustimo počivati vsaj eno uro na sobni temperaturi.
Testo oblikujemo majhne kroglice in jih damo peči na peki papir približno 10 do 15 minut. Ko so pečene takoj izdolbemo luknjice za nadev (z nožem in še vroče). Nadev naredimo iz 25 dkg orehov, izdolbene drobtine iz kroglic, 10 dkg čokolade v prahu, marmelada po potrebi in rum. Vse sestavine dobro premešamo. Nadevamo piškotke in povaljamo v ekstratu maline in sladkorju. Masa je za cca. 90 breskvic.


Odpoved dneva za spremembe
Nazaj na seznam
Oblike pomočI na CSD za starejše
Nazaj na vrh