Kontakt

Tel/Fax: +386 (07) 39 33 120
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Spremljajte nas!

 
 
 

Kontakt

RK Slovenije, Območno združenje Novo mesto,

Ulica Slavka Gruma 54a,
8000 Novo mesto

Tel/Fax:
+386 (07) 39 33 120
+386 (07) 39 33 129

GSM: 031 320 875

E-Pošta:
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Uradne ure:
Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 17.00
Petek: 8.00 - 13.00
 

 
 
 

PREKO TISOČ PISEM DROBNE POZORNOSTI

PREKO TISOČ PISEM DROBNE POZORNOSTI

30.11.2020

V začetku oktobra smo na OZ RKS Novo mesto mlade od vrtcev do fakultet povabili k pisanju pisem za starejše. Natečaj smo poimenovali Nisi sam – pisma drobne pozornosti. Kasneje smo preko medijev k sodelovanju povabili tudi druge.

Prejeli smo 1035 pisem in eno pismo v obliki računalniške predstavitve. Pisma so ustvarjali v dveh vrtcih (Ciciban – Miške, Sonček iz Šmarjete), v 13 osnovnih in 3 podružničnih šolah (Bršljin, Brusnice, Center, Dol. Toplice, Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Frana Metelka Škocjan, Grm, Loka Črnomelj, Otočec, Šmarjeta, Šmihel, Toneta Pavčka Mirna Peč, Vavta vas, PŠ Birčna vas, Bučka in Dvor), štirih srednjih šolah (Gimnazija Novo mesto, ŠC Novo mesto – SGLVŠ in SZKŠ, Kmetijska šola Grm), na Fakulteti za zdravstvene vede, na RIC-u Novo mesto in 23 posameznikov (med njimi tudi ena družina) iz različnih krajev širom Slovenije.

Pisma so zelo osebna, velikokrat napisana na roko, opremljena z risbicami, voščilnicami ... V njih ne manjka osebnih zgodb, spodbudnih idej, šal, lepih misli in pesmic, ki naj bi starejšim polepšale dan. Podarjenih je veliko toplih objemov, prešernih nasmehov in stiskov rok. Pismom so velikokrat priložene ovojnice v pričakovanju odgovora ali celo izraženo povabilo za snidenje.

Izjemna priznanja za medgeneracijsko sodelovanje bodo prejele ustanove, ki so posredovale največ pisem. To so:
- Vrtec Sonček iz Šmarjete
- OŠ Šmarjeta
- Gimnazija Novo mesto
- Fakulteta za zdravstvene vede

Vsi mentorji bodo prejeli zahvalo za sodelovanje, posebno zahvalo pa bomo podelili mentoricama Ireni Zupančič (OŠ Šmarjeta) in Suzani Krvavica (Gimnazija Novo mesto), ker sta poskrbeli za okoli 200 pisem s svojih šol. Posebno zahvalo bo prejel tudi Zdravko Klanšek (študent FZV), ki je sam pripravil 32 ročno izdelanih voščilnic in zraven priložil prijazno pismo ter RIC Novo mesto, ki je sodeloval z osebnimi pismi zaposlenih in pismi predstavnikov Univerze za starejše. Zahvala velja tudi vsem posameznikom, ki so se s svojimi pismi odzvali na natečaj, zaposlenim na šolah, ki so mentorjem pomagali pri oddaji pisem in naši prostovoljki Nuši Rustja, ki je poskrbela za izvedbo natečaja.

Pisma bomo priložili novoletnim darilom, ki jih bodo prejeli starejši od 79 let v vseh KORK našega območnega združenja. Priznanja in zahvale pa bomo podelili na osrednji prireditvi v tednu Rdečega križa (na Glavnem trgu, 12. 5. 2021).

Prepričani smo, da bodo prijazne besede v pismih dale starejšim občutek, da niso sami in jim polepšale praznične decembrske dni.

Citat iz pisma:
Upam, da sem vam s tem pismom dala vedeti, da niste sami. Tudi vi ste na nek način pomagali meni, saj sem lahko dala ven svoja čustva. (Zala Gabrič, 7. b, OŠ Bršljin)

 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

SI56 0297 0025 9477 202

 
 
 

Naročanje na odvzem krvi

Vsak delovni dan od 11. do 15. ure

Tel:01/ 543 83 40 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.