Popularne novice

Območno združenje RKS Novo mesto, ki pokriva osem dolenjskih občin, izvaja različne programe pomoči starejšim, brezdomnim in socialno šibkim družinam, otrokom in izključenim ljudem. Pri nas prejemajo materialne in finančne pomoči ter podporo pri vsakdanjem življenju in posebej izrednih razmerah kot so bile lanskoletne.

V zdaj že lanskem letu smo zaznali porast prosilcev pomoči iz mlajših družin, ki so zapadli v stisko tudi zaradi posledic epidemije Covid 19, težko prosijo za pomoč oz. niso upravičeni do pomoči države.

Na našo pobudo se je preko osnovnih šol iz vseh občin, ki jih pokrivamo z delom, odzvalo 109 novih družin po pomoč v obliki paketov s hrano. 15 od njih je zaprosilo za dolgotrajne oblike pomoči, tudi finančne. Največkrat jih ogrožajo dolgoročni krediti, katere so nesposobni plačevati, saj so nosilci dejavnosti, ki je ustavljena ali so ostali brez dela. Opažamo tudi veliko socialnih stisk, ki so povezane z preselitvami, ločitvami, nasiljem in nasploh stisk, ki jih povzročajo posledice pandemije.
Na Območno združenje RKS Novo mesto vsak mesec pride po pomoč s hrano 104 družin (296 družinskih članov) in 104 posameznikov. Lani smo razdelili 2153 prehranskih paketov. Ob novem letu smo z darili razveselili 69 otrok.

Redno razdeljujemo tudi donirano hrano, ki jo prispevajo trgovine pred pretekom roka uporabe. Prejelo jo je 177 uporabnikov, 82 samskih gospodinjstev in 95 družin. Donirano hrano razdeljujemo tudi na terenu po občinah, starejšim in invalidom pa dostavljamo hrano na dom.

Na nas se obračajo družine in posamezniki s prošnjami za plačilo najnujnejših življenjskih stroškov za najemnine, ogrevanje, dodatno zdravstveno zavarovanje, elektriko, vodo, nabavo stanovanjske opreme. Tako pomoč je prejelo 148 družin v skupni vrednosti 13.601,39 eur. V začetku šolskega leta 2020/2021 smo razdelili 147 naročilnic za nabavo šolskih potrebščin za osnovnošolce in srednješolce iz družin v stiski v vrednosti 9.250 eur. Tudi v tem šolskem letu smo pridobivali donatorje za štipendiranje dijakov in študentov, vključujemo 20 dijakov, ki za njihove pomoči prispeva 12 donatorjev. V štipendiranje vključujemo tiste, ki nimajo državnih štipendij.

Odzvali smo se tudi na epidemijo in potrebe otrok iz socialno šibkih družin za opremo za šolanje na daljavo. Zbrali smo sredstva ter opremili 13 družin z novimi tablicami in računalniki. Pri tem nam je pomagala z zbiranjem sredstev in znatno donacijo Krka, d.d., ki je tudi pokrovitelj Sklada za pomoč ljudem v stiski kamor se zbirajo vsa donatorska sredstva novomeškega Rdečega Križa. V preteklem letu smo jih zbirali za več družin, za pomoč pri dokončanju hiše in poplačilu več dolgov ter za njihovo lažje življenje. Posebej uspešna pa je bila akcija zbiranja sredstev za Jožeta Pirha, ki je izgubil stanovanje na dražbi, z zbranimi sredstvi pa ga bo dobil nazaj.

Ob koncu leta so naši prostovoljci po krajevnih organizacijah ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje okužb, obiskali 4700 starejših od 79 let s skromnim darilcem in pismom, ki smo jih prejeli na natečaju Nisi sam- pisma drobne pozornosti. Gospa, ki je prejela takšno darilce nam je napisala: »Čestitam za odlično izpeljan natečaj Nisi sam-pisma drobne pozornosti. Hvala vsem, ki ste ga vodili in bili njeni sodelujoči. Pisma smo dobili vsi starejši v krajevnih skupnostih. To bo dober stik z mladimi in drugimi pisci. Tako bo most med generacijami narejen in "promet" bo stekel. Za dobro počutje so pomembne drobne pozornosti, ki osrečujejo. Želim vam mirno in zdravo novo leto, ki že trka na vrata. Sprejmimo ga močni, dobre volje in z velikim zaupanjem v vse!«

RdečI križ Slovenije nakazal še 70.000 eur Rd...
Nazaj na seznam
RKS zbira pomoč ob potresih na Hrvaškem
Nazaj na vrh