Kontakt

Tel/Fax: +386 (07) 39 33 120
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Spremljajte nas!

 
 
 

Kontakt

RK Slovenije, Območno združenje Novo mesto,

Ulica Slavka Gruma 54a,
8000 Novo mesto

Tel/Fax:
+386 (07) 39 33 120
+386 (07) 39 33 129

GSM: 031 320 875

E-Pošta:
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Uradne ure:
Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 17.00
Petek: 8.00 - 13.00
 

 
 
 

POMLAJENA MESTNA HOSTA

POMLAJENA MESTNA HOSTA

29.03.2021

Aprila 2020 smo na OZ RKS NM v okviru Dneva za spremembe načrtovali akcijo pogozdovanja v Mestni hosti. Korona virus nam je prekrižal načrte, zato smo na pobudo Krajevne skupnosti Bršljin pogozdovanje izpeljali v soboto 27. marca 2021. Pridružili smo se akciji Mestne občine Novo mesto Očistimo sosesko. Akcija je potekala v največjem občinskem gozdu s posebnim namenom, ki je zaradi svoje biotopske, ekološke, klimatske in drugih funkcij strogo zaščiten. Pogozdovanje smo izpeljali skupaj z Zavodom za gozdove, OE Novo mesto, Gozdnim gospodarstvom Novo mesto in Mestno občino Novo mesto.

Prostovoljci smo se zbrali v soboto ob 9.00 na gozdni poti v Cegelnici. Najprej sta udeležence pozdravila Nuša Rustja, ki je akcijo v imenu krajevne skupnosti koordinirala in podžupan MO NM Boštjan Grobler. Marija Černe, predstavnica Zavoda za gozdove, je povedala nekaj o pomenu Mestne hoste, Brane Turk, predstavnik Gozdnega gospodarstva, pa nam je dal napotke za sajenje. Potem smo se opremili z orodjem, sadikami in krenili na tri lokacije, kjer smo posadili 700 smrek in bukev.

Med prostovoljci je bilo nekaj družin z otroki, ena je prišla celo iz Ljubljane in druga iz Celja. Na terenu smo delali na treh lokacijah in v družinskih mehurčkih. Pogozdovanje je bilo za vse učna ura pozitivnega in odgovornega odnosa do gozda. Po dobrih treh urah dela smo bili utrujeni, a nadvse zadovoljni. Nočna ploha je zalila sadike in dokončala naše delo.

Nekaj vtisov sodelujočih:

Suzana Vurunić:
Na izvedeni akciji pogozdovanja smo zelo uživali. Razmere so bile idealne; naredilo se je sončno dopoldne, teren je bil primeren tudi za otroke in ekipa je bila zelo složna. Veseli nas, da smo lahko v delo vključili tudi naše otroke; vsaka prinešena palica, sadika ali lopatka zemlje je pomagala. Udeleženci smo hitro našli skupen sistem, kdo dela luknje in zabija palice ter kdo prinaša material in sadi drevesa. Delovno dopoldne je tako minilo hitro in učinkovito, mi pa smo na svoje konce Slovenije odšli polni izjemnih vtisov iz gozda. Akcija bo vsem ostala v lepem spominu in predvsem z vedenjem, da smo z malo truda naredili veliko koristi za gozd ter vse njegove prihodnje obiskovalce.

Nace, 10 let:
Zelo sem se veselil sajenja dreves, ker sem rad v gozdu in ker s sajenjem dreves širimo gozdove. Še lepše pa je bilo zato, ker sem to delal s prijatelji.

Luka, 6 let:
Zelo dobro mi je bilo, ker sem pomagal pri sajenju. Ostalim sem nosil sadike in palice in tudi sam skopal nekaj lukenj.

Besedilo: NR
Foto: udeleženci pogozdovanja

 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

SI56 0297 0025 9477 202

 
 
 

Naročanje na odvzem krvi

Vsak delovni dan od 11. do 15. ure

Tel:01/ 543 83 40 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.