Kontakt

Tel/Fax: +386 (07) 39 33 120
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Spremljajte nas!

 
 
 

Kontakt

RK Slovenije, Območno združenje Novo mesto,

Ulica Slavka Gruma 54a,
8000 Novo mesto

Tel/Fax:
+386 (07) 39 33 120
+386 (07) 39 33 129

GSM: 031 320 875

E-Pošta:
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Uradne ure:
Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 17.00
Petek: 8.00 - 13.00
 

 
 
 

ZELEMENJAVA- POMLAD 2021

ZELEMENJAVA- POMLAD 2021

19.05.2021

Območno združenje RKS Novo mesto je organiziralo prvo Zelemenjavo že leta 2013 in potem skoraj vsako leto spomladi in jeseni. Letos smo jo izvedli v sredo, 19. maja 2021 pred Območnim združenjem RKS Novo mesto. Za pripravo in izvedbo Zelemenjave - pomlad 2021 so tudi tokrat poskrbeli udeleženci programa socialne aktivacije. Socialna aktivacija se izvaja v okviru EU skladov preko Ministrstva za delo socialne zadeve in enake možnosti. Namenjen je spodbujanju, izboljševanju zaposljivosti in opolnomočenju udeležencev za vključitev na trgu dela. Traja 6 mesecev in vključuje po 15 oseb.

Organiziranje Zelemenjave – pomlad 2021 je njihov tak prvi projekt, ki so se ga lotili zelo zavzeto. Na dogodku obiskovalci lahko menjajo sadike zelenjave, semena, sobne rastline ter različne pridelke. Namen je tudi spodbujanje samooskrbe, ekološke naravnanosti, solidarnosti, povezovanja in spoštovanja dela naših rok. Obrnili smo se tudi na lokalne kmete in podjetja, ki so donirali svoje izdelke, sadike rož in zelenjave Cvetličarna Colarič Novo mesto, Cvetličarna Miklavčič, Cvetličarna Colarič Šentjernej, Cvetje Jeri, sadike vrtnin kmetije Pleško in Medle, sadike rož, vrtnin in zelišč Gozdno gospodarstvo Novo mesto, ozimnico Krnc, d. o. o. ter sadike sadnih dreves Kartuzija Pleterje.

Predstavila se je tudi Knjižnica Mirana Jarca s projektom knjižnica semen, semena so lahko prejeli člani knjižnice.
Obiskovalci so si lahko istočasno zmerili krvni sladkor in holesterol ter tlak, se udeležili delavnice presajanja rož pod vodstvom Simone Colarič, ki je delila marsikateri nasvet za gojenje lončnic. S plesom so Zelemenjavo popestrili učenci OŠ Center.
Vsak tudi tisti, ki je prišel praznih rok je lahko odšel s kakšno sadiko in prispeval prostovoljni prispevek v Sklad za pomoč ljudem v stiski. Zelemenjava je kljub slabemu vremenu uspela, saj je privabila več kot 120 obiskovalcev - kljub slabemu vremenu v dopoldanskem času dober obisk (cca 120 obiskovalcev, cca 90 izmenjava), po 12. uri slabši obisk (30 obiskovalcev) in manj izmenjav (20). Pri izvedbi Zelemenjave smo upoštevali vsa priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe s Covid-19.

Izjava udeleženke programa socialne aktivacije Anice: »Projekt Zelemenjava je namenjen izmenjavi sadik iz naših vrtov in NE prodaji. Spodbujamo solidarnost, dobrosrčnost, druženje, samooskrbo in spoštovanje dela naših rok. Udeleženci socialne aktivacije smo z veseljem organizirali Zelemenjavo in v največje veselje nam je bilo, da se je na naše prošnje odzvalo toliko donatorjev, ki so pripevali sadike rož, zelenjave in dreves.«

Izjava strokovne delavke na programu socialna aktivacija Saše Banič: »Namen dogodka je druženje, povezovanje in medsebojna pomoč posameznikov. Med drugim pa je tudi prvi projekt, ki so ga v celoti organizirali udeleženci socialne aktivacije na OZ RKS Novo mesto. Pridobili so nove izkušnje, ki jim bodo koristile pri iskanju novih kariernih poti.«

Izjava obiskovalke: »Danes sem prvič na Zelemenjavi in sem navdušena. Je velik izbor vsega od cvetja do zelenjave, dobijo se tudi eksotične rastline. Zagotovo bom še kdaj prišla, saj rada vrtnarim.«

 
 
 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

SI56 0297 0025 9477 202

 
 
 

Naročanje na odvzem krvi

Vsak delovni dan od 11. do 15. ure

Tel:01/ 543 83 40 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.