Popularne novice

Zahvala krvodajalcem ob Slovenskem in svetovnem dnevu krvodajalstva

13.06.2022

Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja.

Slovenski dan krvodajalstva praznujemo vsako leto 4. junija, Svetovni dan krvodajalcev pa obeležujemo 14. junija, z namenom, da dvigujemo ozaveščenost o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo in poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnemu zdravstvenemu sistemu.

Dan krvodajalcev je tudi priložnost, da državo pozovemo k ukrepanju, da zagotovi ustrezna sredstva za povečanje zbiranja krvi od prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev, da bila kri in transfuzija dostopna vsem, ki jo potrebujejo. Pomanjkanje krvi je še posebej akutno v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi, so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po transfuziji krvi v mirnih časih, pa tudi v nujnih primerih ali nesrečah, ko se poveča povpraševanje po krvi ali takrat, ko je delovanje krvne službe okrnjeno.
Prav tako kot ugodno socialno in kulturno vzdušje z močno solidarnostjo omogoča razvoj učinkovitega krvodajalskega programa, tudi krvodajalstvo prispeva k ustvarjanju družbenih vezi in izgradnji enotne skupnosti.

V letošnjem letu v okviru OZ RKS Novo mesto beležimo 1885 odvzemov krvi na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto in 195 darovanj krvi na terenskih akcijah v Šentjerneju, Škocjanu in Žužemberku. Na posebne akcije so se odzvali zaposleni na občinskih upravah vseh dolenjskih občin, Vojašnice Franca Uršiča in nekaterih podjetij ter klubov. Prvič je kri darovalo 109 krvodajalcev, predvsem dijakov, katerim smo po vseh srednjih šolah predstavili krvodajalstvo s predavanjem za potencialne bodoče krvodajalce. Za spodbudo krvodajalcem vsako leto ob slovenskem dnevu krvodajalcev župan MO Novo mesto Gregor Macedoni sprejme po deset krvodajalk in deset krvodajalcev in tako je bilo tudi letos. Družabno srečanje s krvodajalci je bilo 6. 6. 2022, udeležilo se ga je devet krvodajalcev, predstavnica Centra za transfuzijsko dejavnost Mojca Šimc, dr. med. in predsednica novomeškega RK Vesna Dular.
Posebna aktivnost v letošnji kampanji, h kateri so spodbujene države po svetu, je razširjanje zgodb ljudi, ki so jim s krvodajalstvom rešili življenje, v različnih medijih kot način motiviranja rednih krvodajalcev, da nadaljujejo z dajanjem krvi in za motivacijo zdravih ljudi, ki še nikoli niso dali krvi, da s tem pričnejo.

V četrtek, 9. junija, je krvodajalec Miroslav Ograjšek zadnjič, 151-ič daroval kri in ob tej priložnosti smo se mu zahvalili za dolgoletno redno darovanje krvi ter čestitali za rojstni dan, ki ga praznuje jutri. Veseli nas, da je v krvodajalstvo nagovoril hčerko, ki je na zadnji odvzem prišla z njim in sama darovala kri prvič.

Dijaki Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole Novo mesto so ob prazniku vseh krvodajalcev strnili misli o pomenu darovanja krvi in nagovorili vrstnike, naj se jim pridružijo.

Hvala vsem krvodajalcem za nesebično darovanje sebe za druge vsakič, ko oddajo svojo kri.

Sekretarka
Barbara Ozimek

Križem kapica spet obiskala otroke
Nazaj na seznam
Oče zadnjič in hčerka prvič
Nazaj na vrh