PREDSTAVITEV ZAKONA O PACIENTOVIH PRAVICAH

PREDSTAVITEV ZAKONA O PACIENTOVIH PRAVICAH

15.06.2022

Tudi letos je KORK Dolenjske Toplice sodelovala z RIC Novo mesto. Tako smo 27. maja v goste povabili zastopnico pacientovih pravic Novo mesto Zlato Rebolj, upokojenko medicinske stroke, ki nam je preko projekcije predstavila zelo zanimivo temo, s katero se sama srečuje skoraj vsak dan. Delo opravlja nepoklicno, že drugi mandat in opravi tudi do 30 ur na teden. Njena pomoč je za paciente brezplačna.

Slišali smo kar veliko stvari, za katere mnogi pacienti sploh ne vedo (pravica: do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, do spoštovanja pacientovega časa, do samostojnega odločanja o zdravljenju, do preprečevanja in lajšanja trpljenja, do drugega mnenja, do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo, do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov,...). Mnoge pravice je podkrepila še s posameznimi primeri iz svoje prakse, s katerimi se skoraj dnevno srečuje. Veliko ljudem, ki so se obrnili nanjo, je pomagala in tako rešila njihovo stisko in skrbi, kar je v veliki meri pozitivno vplivalo tudi na potek bolezni. Žal, se je pa zgodilo tudi nasprotno, da pri svoji pomoči pacientom ni bila uspešna. Pa ne zaradi sebe, pač pa zaradi zdravstvenega sistema, ki je res potreben temeljite prenove. Upajmo, da se bo našel «ta pravi«, ki bo zagrizel v to zelo kislo slovensko jabolko.

Po predavanju smo imele še sejo, kjer smo podelile zahvale OZRK za 5 letno delo v KORK petim prostovoljkam. Prejemnice so bile: Urška Pečaver, Breda Fink, Mojca Medic, Katja Bobnar in Fanika Krese. V Novem mestu na OZRK pa je B znak RKS prejela blagajničarka KORK, Andreja Novak. Vsem še enkrat iskrene čestitke in en velik HVALA za njihovo prostovoljsko delo.

Ivana Pelko

 
 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

SI56 0297 0025 9477 202

 
 
 

Naročanje na odvzem krvi

Vsak delovni dan od 11. do 15. ure

Tel:01/ 543 83 40 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.