Popularne novice

Tudi letos je KORK Dolenjske Toplice sodelovala z RIC Novo mesto. Tako smo 27. maja v goste povabili zastopnico pacientovih pravic Novo mesto Zlato Rebolj, upokojenko medicinske stroke, ki nam je preko projekcije predstavila zelo zanimivo temo, s katero se sama srečuje skoraj vsak dan. Delo opravlja nepoklicno, že drugi mandat in opravi tudi do 30 ur na teden. Njena pomoč je za paciente brezplačna.

Slišali smo kar veliko stvari, za katere mnogi pacienti sploh ne vedo (pravica: do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, do spoštovanja pacientovega časa, do samostojnega odločanja o zdravljenju, do preprečevanja in lajšanja trpljenja, do drugega mnenja, do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo, do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov,...). Mnoge pravice je podkrepila še s posameznimi primeri iz svoje prakse, s katerimi se skoraj dnevno srečuje. Veliko ljudem, ki so se obrnili nanjo, je pomagala in tako rešila njihovo stisko in skrbi, kar je v veliki meri pozitivno vplivalo tudi na potek bolezni. Žal, se je pa zgodilo tudi nasprotno, da pri svoji pomoči pacientom ni bila uspešna. Pa ne zaradi sebe, pač pa zaradi zdravstvenega sistema, ki je res potreben temeljite prenove. Upajmo, da se bo našel «ta pravi«, ki bo zagrizel v to zelo kislo slovensko jabolko.

Po predavanju smo imele še sejo, kjer smo podelile zahvale OZRK za 5 letno delo v KORK petim prostovoljkam. Prejemnice so bile: Urška Pečaver, Breda Fink, Mojca Medic, Katja Bobnar in Fanika Krese. V Novem mestu na OZRK pa je B znak RKS prejela blagajničarka KORK, Andreja Novak. Vsem še enkrat iskrene čestitke in en velik HVALA za njihovo prostovoljsko delo.

Ivana Pelko

Delitev oblačil
Nazaj na seznam
Obvestilo o letovanju otrok na Debelem rtiču
Nazaj na vrh