Kontakt

Tel/Fax: +386 (07) 39 33 120
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Spremljajte nas!

 
 
 

Kontakt

RK Slovenije, Območno združenje Novo mesto,

Ulica Slavka Gruma 54a,
8000 Novo mesto

Tel/Fax:
+386 (07) 39 33 120
+386 (07) 39 33 129

GSM: 031 320 875

E-Pošta:
novo-mesto.OZRK@ozrks.si

Uradne ure:
Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 17.00
Petek: 8.00 - 13.00
 

 
 
 

TEDEN RDEČEGA KRIŽA: KER NAM JE MAR. POVSOD IN ZA VSAKOGAR. PRIREDITVE MEDKULTURNOST- NAŠE BOGASTVO NA OBMOČNEM ZDRUŽENJU NOVO MESTO

TEDEN RDEČEGA KRIŽA: KER NAM JE MAR. POVSOD IN ZA VSAKOGAR. PRIREDITVE MEDKULTURNOST- NAŠE BOGASTVO NA OBMOČNEM ZDRUŽENJU NOVO MESTO

09.05.2017

Z 8. majem se je v Sloveniji pričel teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja. Prostovoljke in prostovoljci ter osebje Rdečega križa Slovenije vsako leto pomagajo vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije bodisi z odpravljanjem posledic naravnih ali drugih nesreč, pridobivanjem krvodajalcev, zbiranjem hrane in oblačil, izobraževanjem na področju laične prve pomoči, iskanjem pogrešanih oseb in odzivanjem na številne druge klice na pomoč.

Osrednje prireditve v počastitev tedna RK je Območno združenje RK Novo mesto pripravilo v torek, 9. maja, na temo Medkulturnost- naše bogastvo. Na bazarju Moj sošolec je drugačen, so se učenci v krožkih RK seznanili in predstavili kulturo sošolcev, ki so drugačni, ker so druge narodnosti. Na stojnicah so prikazali značilnosti držav, značilne jedi, najpogostejše besede, narodne noše in simbole. Sodelovalo je devet osnovnih šol in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, ki imajo sošolce iz španske, kitajske, bošnjaške, francoske, albanske, ruske, venezuelske, romske, estonske in ukrajinske kulture.

Sledila je prireditev, na kateri je predsednik Območnega združenja RK Novo mesto, Marjan Grahut, nagovoril zbrane goste in obiskovalce, nekaj besed je zbranim namenila tudi predstavnica MO Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič. Podelili smo priznanja in nagrade za najboljša bralna znamenja, ki so prispela na natečaj Dobro se z dobrim vrača. Priznanje in nagrado, izlet na Debeli rtič, si je prislužilo pet učencev: Ema Kapler z OŠ Frana Metelka Škocjan, Zarja Petrov z OŠ Grm, Altin Kotori z OŠ Dragotina Ketteja ter učenki Larisa Ljubi in Eva Šubic z OŠ Bršljin. Bralna znamenja smo natisnili in jih bodo prejeli donatorji v različnih akcijah RK.

Med mladimi želimo spodbuditi dobra dela in humanitarno dejavnost, zato jih tudi skozi celo spodbujamo k posameznim akcijam RK in dobrodelnosti v drugih organizacijah. Prvič letos smo izbrali in nagradili naj prostovoljko Dašo Radovan s Kmetijske šole Grm in biotehnične gimnazije, naj prostovoljsko skupino Z roko v roki z iste šole in naj prostovoljski razred, 2. k Gimnazije Novo mesto. Priznanja in nagrade je s predsednikom OZRK Novo mesto Marjanom Grahutom podelila dr. Vida Čadonič Špelič, prireditev sta povezovala dijaka naj prostovoljskega razreda Edin Nur Mujkič in Lorella Rozman.

Na okrogli mizi Moj sosed je drugačen, ki jo je vodila Nuša Rustja, prostovoljka RK in organizatorica današnjih prireditev Medkulturnost - naše bogastvo, je svoje izkušnje delilo sedem tujcev, ki so drugačni zato, ker so druge narodnosti in predstavnica DRPD, ki dela z migranti. V sproščenem pogovoru so se dotaknili vrednot, sprejetosti v okolju, medkulturnega družinskega življenja in svojega odnosa do obeh dežel.

Tunizijec Housemm Tanich je na kuharski delavnici skupaj z udeleženci pripravljal tradicionalne tunizijske jedi salad blankit, brik in couscous po tunizijsko.

Naš medkulturni dan je bil tako zaokrožen. Z njim smo želeli prispevati k razvijanju strpnosti in sprejemanju drugačnosti, odstiranju strahu pred neznanim. Hvala vsem sodelujočim, ki so obogatili nas in ta dan.

 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

SI56 0297 0025 9477 202

 
 
 

Naročanje na odvzem krvi

Vsak delovni dan od 11. do 15. ure

Tel:01/ 543 83 40 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.