17. 2. 2020 so udeleženci kuharske delavnice pod vodstvom Marjance Kopač in Danijele Fink pekli krofe. Spekli smo 60 krofov, udeleženke so se same preizkusile v oblikovanju in nadevanju, seveda pa so jih tudi poizkusile. Zaupamo vam recept za slastne krofe.
SESTAVINE:
1 kg moke, 7 rumenjakov, 1 dcl olja, 7 dkg sladkorja, 1 vanilin sladkor, 4 žlice ruma, sol, ½ l mleka
Najprej naredimo kvasni nastavek iz 1,5 kocke kvasa, ki ga nadrobimo v ½ dcl toplega mleka in dodamo žličko sladkorja. To pustimo vzhajati.Ko vzhaja pripravimo 7 rumenjakov, ki jim dodamo sladkor, limonino lupino, limonin sladkor in rum in vse skupaj stepamo z električnim mešalnikom v gladko maso.
V skledo presejemo moko, solimo, dodamo rumenjakovo maso in kvasni nastavek. Vse skupaj dobro zgnetemo. Iz mase oblikujemo kroglice po 6 dkg, 30 jih pride iz ene mase, polagamo jih na pomokan prt, pokrijemo in pustimo vzhajati cca 45 min.Krofe ocvremo v vročem olju cca 175 °C, najprej na vzhajani strani 4 minute, pokrite, potem jih obrnemo in odkrite cvremo še 4 minute.Pripravimo marmelado, ki jo razredčimo z rumom ali mlekom in jih napolnimo. Na koncu jih posipamo še s sladkorjem v prahu.
Število udeležencev kuharskih delavnic se povečuje, naslednja bo 9. 3., ob 16.00, ko bomo delili pisano kočevarsko potico in breskvice. Zbiramo prijave!