Popularne novice

Pred osmimi leti so 16. oktober razglasili za Evropski dan oživljanja. Zveza študentov medicine Slovenije se v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom in Rdečim križem Slovenije tudi letos pridružuje skupnim prizadevanjem svetovnih strokovnjakov in predstavnikov na področju reanimacije s projektom »Slovenija oživlja!«

Z akcijo "Slovenija oživlja!" želimo še posebej poudariti, da se večina srčnih zastojev zgodi v domačem okolju ali med znanci, ki lahko s hitrim in pravilnim ukrepanjem drastično izboljšajo končni izid obolenja in rešijo življenje.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4 x več življenj, kot če temeljnih postopkov oživljanja očividec ne izvaja. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju namreč pričnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.
Posebno pozornost bomo letos namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije novega koronavirusa, saj na žalost že opažamo, da se v času epidemije vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

Glasbeniki nam bodo pomagali tudi pri ozaveščanju na socialnih omrežjih s ključniki oz. hashtagi #SlovenijaOzivlja, #WorldRestartAHeart in #MySongCanSaveLives ter #slo_resus, posneli so celo nekaj novih pesmi in videospotov.

Več o tem na RKS.


399-spm_-_svetovni_dan_oivljanja_2020_sl.pdf (PDF / 1,66 MB)

398-2018_erhd_flyer_a5_sl_si_sl.pdf (PDF / 501,02 kB)

Obvestilo
Nazaj na seznam
V skladišču ne sprejemamo oblačil
Nazaj na vrh