Popularne novice

Rdeči križ je nastal v kriznih razmerah, zato so naše naloge še posebej pomembne, ko le-te nastopijo. Epidemija je življenje obrnila na glavo. Zaradi stisk, v katerih so se znašli ljudje, je našega dela iz dneva v dan več. V delo se trenutno vključuje 10 zaposlenih in 16 prostovoljcev, ki so se nam javili, da bi v teh kriznih razmerah radi pomagali.
Od začetka drugega vala epidemije pomagata dva prostovoljca družini s tremi otroki, dva sta šoloobvezna, ker njihova mama hodi na delo v UKC Ljubljana. Z otroki se učita, igrata in med njimi so se spletle že prave prijateljske vezi. Verjameta, da se bodo še dolgo ohranile.
Zbrali smo 17 prostovoljcev za delo v DSO Novo mesto, kjer pomagajo osebju, ki je številčno okrnjeno in že zelo utrujeno. Trije od njih razvažajo kosila starejšim na dom, dve pomagata v kuhinji in pralnici.
Enajst prostovoljcev dela v domu z oskrbovanci, ki so okuženi s covid-19. Pomagajo pri transportu, meritvah vitalnih funkcij, hranjenju in skrbijo za prepotrebno komunikacijo z oskrbovanci. Za njih strokovno in mentorsko skrbi prostovoljec Robert Sotler, predavatelj prve pomoči, ki jim nudi strokovno in psihosocialno podporo. Preko video sestankov vsake dva dni prostovoljci podelijo svoje občutke, zastavijo vprašanja, ki se jim porajajo, v toku prostovoljskega dela. Prostovoljci so iz vrst zaposlenih, študentov, brezposelnih, nihče od njih se do sedaj še ni srečal z oskrbo starejših v DSO. Razmišljajo, kako bi oskrbovancem popestrili te dneve, ko so zaprti v sobe in so jim obiski onemogočeni. Veliko se pogovarjajo, včasih tudi zapojejo, želijo pa omogočiti tudi stike z svojci preko video klicev.
Še vedno iščemo tudi nove prostovoljce, vendar prostovoljec ne zmore biti vsak. Prvo je potrebno imeti srce, drugo pa pogum ter voljo, da pomagaš sočloveku v stiski. Zahvala vsem, ki pomagate. Vi ste heroji!

Vzpostavljanje klicev oz. Video klicev v dso...
Nazaj na seznam
Dobrodelna akcija za dve socialno šibki druži...
Nazaj na vrh