Popularne novice

Projektno delo udeležencev socialne aktivacije – od zemlje do vilic in kremic obisk zeliščarske kmetije Plavica

16.07.2021

Udeleženci socialne aktivacije imajo zasnovan projekt »Od zemlje so vilic in kremic«, del katerega je bila tudi organizacija Zelemenjave – pomlad 2021. Tokrat pa so se udeleženci podali na pot odkrivanja uporabnosti zelišč v njihovi okolici.

Tako so se v ponedeljek 12. 7. 2021 odpravili na zeliščarsko kmetijo Plavica, ki leži v dolini Črmošnjice, v bližini Dolenjskih Toplic. Okoli kmetije se na površini dobrega hektara razprostira vrt zdravilnih rastlin, ki je umeščen v naravno okolje, na voljo je tudi nekaj sprehajalnih poti. Na kmetiji Plavica najdemo več kot 400 vrst zdravilnih rastlin.

Na kmetiji so pridobivali in širili znanje o zeliščih, tako od rasti, nege, kot tudi pobiranja, sušenja in nadaljnja uporaba. Skozi druženje z g. Jožetom Majesom so v naravi spoznavali uporabna zelišča, se poučili o njihovi vsestranski uporabi. Spoznali so tudi postopek izdelave ognjičevega mazila, ki ga bodo uporabili pri izdelavi izdelkov v kombinaciji z zelišči, ki jih pridelujejo sami. Pridobljeno znanje o zeliščih uporabljajo tudi v kulinariki. Kjer so se dosedaj izkazali z različnimi namazi, pecivi, kisom in sirupi.

Aktivna krajevna organizacija RK Dolenjske to...
Nazaj na seznam
Štipendisti uspešno zaključili šolsko leto
Nazaj na vrh