Popularne novice

Zadnji dve leti sta prinesli mnoge spremembe v naše življenje, korenito posegli v družabnost in povečali izoliranost. Na Rdečem križu se trudimo krepiti medgeneracijske vezi, da bi blažili občutke osamljenosti, zato smo ponovno razpisali natečaj pisanja pisem za starejše. Naslovili smo ga Nisi sam – slika drobne pozornosti in pismu dodali umetniško pobarvanko, saj barvanje umirja stres, odvrača pozornost od ekrana, spodbuja ustvarjalnost ...

Prejeli smo 1284 pisem, v katerih so pisci napisali nekaj o sebi, pobarvanki in starejšim zaželeli vse dobro v novem letu. Pisma so ustvarjali v dveh vrtcih (Ciciban Novo mesto, Sonček pri OŠ Šmarjeta), v 7 osnovnih šolah (Brusnice, Dragotina Ketteja Novo mesto, Drska, Šmarjeta, Šmihel – Podružnica Birčna vas, Vavta vas, Žužemberk), dveh srednjih šolah (Gimnazija Novo mesto, ŠC Novo mesto – SZKŠ), na Višji strokovni šoli (Multimedijska produkcija na Ekonomski šoli Novo mesto), udeleženci dveh programov na OZ RKS Novo mesto in nekaj posameznikov.

Mentorji in mladi so se pri pisanju pisem izkazali s svojo ustvarjalnostjo in domiselnostjo. V natečaju so sodelovali celo najmlajši»Želim vam traktor in kiblo, da boste lahko naložili drva. Želim vam tudi velik bager, da se boste lahko peljali,« je vzgojiteljica iz Vrtca Ciciban zapisala besede 3-letnega Lovra k njegovi pobarvanki. Nekaterim pismom so otroci dodali nepobarvane risbe, da bi jih pobarvali starejši.
Kar nekaj osnovnih šol je v natečaj vključilo učence vseh razredov. Mentorica Irena Zupančič z OŠ Šmarjeta je k poslanim pismom zapisala: »Težko mi je bilo izločiti pisma otrok, ki imajo v šoli kup težav, tukaj pa so se potrudili in nekateri pobarvali in napisali celo več pisem. Zdi se mi prav, da imajo tudi taki otroci možnost, da so opaženi in pohvaljeni. In da vidijo, da v življenju ni najbolj pomembno, da imaš same petice, ampak da imaš srce na pravem mestu.«
Na Gimnaziji Novo mesto so se povezali učitelji likovne umetnosti in slovenščine ter z vsemi dijaki 1. letnika ustvarjali pisma s pobarvanko. Študentje multimedijske produkcije pa so pobarvanke nadomestili s svojimi fotografijami, ki so jih v pismih doživeto predstavili. Celo nekateri mentorji so napisali lepa osebna pisma s pobarvanko.

Posebna priznanja za množično in inovativno vključitev mladih v natečaj prejmejo:

  • Vrtec Ciciban Novo mesto
  • Vrtec Sonček (OŠ Šmarjeta)
  • OŠ Šmarjeta
  • OŠ Drska
  • Gimnazija Novo mesto
  • Višja strokovna šola, multimedijska produkcija (Ekonomska šola Novo mesto)

Vsi mentorji in druge šole bodo prejeli zahvalo za sodelovanje, posebno zahvalo pa bomo podelili Sari Zupan z OŠ Šmarjeta, ki je izbrala veliko različnih pobarvank in vsako pismo vsebinsko prilagodila pobarvanki. Priznanja in zahvale bomo podelili v tednu RK, takrat bomo pripravili tudi razstavo zanimivih pisem. Za idejno zasnovo natečaja in samo izvedbo je poskrbela prostovoljka Nuša Rustja.

Štipendisti prostovoljci Rdečega križa
Nazaj na seznam
Posvet z delavnico o pomenu prostovoljstva v...
Nazaj na vrh