IZLET KRVODAJALCEV NA PRIMORSKO

IZLET KRVODAJALCEV NA PRIMORSKO

13.06.2022

Končno, po letih epidemije smo ob slovenskem in svetovnem dnevu krvodajalstva ,v OZ RKS Novo mesto spet lahko odpeljali en avtobus krvodajalcev na izlet.
Tokrat smo se odločili za Primorsko, vsem poznano pokrajino, a ima še toliko neraziskanih zanimivosti, za katere nam po navadi med dopustom zmanjka časa.

Zjutraj ob sedmi uri smo se zbrali pred RK in se dobre volje podali najprej do Izole, kjer nas je na pomolu že čakala zasidrana barka Nova in z njo smo odkrili čare slovenske obale od Izole do Pirana, o kateri nas je seznanil kapitan. Po izkrcanju na pomolu v Piranu, smo se odpravili proti gostišču Pirat, kjer smo pojedli kosilo in malo poklepetali. Tja nas je prišel iskat naš vodič Jan in z njim smo odkrivali skrivne kotičke in lepote Pirana ter odstirali tančice zgodovine s Tartinijevo rojstno hišo in trgom, znamenito Benečanko, cerkvijo svetega Jurija in še in še. Ura in pol je med sprehodom po ulicah kar prehitro minila.

Iz Pirana smo se odpeljali do Sečoveljskih solin, kjer tradicionalno ročno pobiranje soli na solnih parcelah predstavlja posebnost kulturne dediščine Slovenije. Spoznali smo pridobivanje soli na prastari način, ki so se ga prvotni solinarji naučili od solinarjev s Paga. Vodička Martina nam je povedala vse o načinu pridobivanja soli, za kaj morajo skrbeti in na kaj biti pozorni, kako vzdržujejo bazene, med sprehodom po solinah nas je seznanila o rastlinah in živalih, ki živijo na tem področju, videli smo stare solinarske hiše in si ogledali kratek predstavitveni film. Nazaj grede pa smo se ustavili še v trgovinici, kjer smo lahko kupili tradicionalno sol, čokolado s solnim cvetom ter kozmetične izdelke, pripravljene na osnovi soli, ki omamno dišijo.

Prijetno utrujeni od poti in sonca, pomešanega z morskim zrakom, smo se v poznih popoldanskih urah polni vtisov odpravili proti domu.
Še enkrat čestitke in zahvala srčnim krvodajalkam in krvodajalcem.

Mateja Šlajkovec

 
 
 

TRR SKLADA ZA POMOČ LJUDEM V STISKI:

SI56 0297 0025 9477 202

 
 
 

Naročanje na odvzem krvi

Vsak delovni dan od 11. do 15. ure

Tel:01/ 543 83 40 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Založba RK

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.