Popularne novice

Pri Rdečem križu pravimo, da mladi zmorejo narediti več, bolje in da sežejo dlje. To vsako leto dokazujejo tudi na OZ RKS Novo mesto. Ob zaključku tretjega, s covidom zaznamovanega šolskega leta, smo ugotovili, da smo z mladimi uspešno izpeljali številne dejavnosti in akcije.

Mladim nudimo različne oblike humanitarne pomoči, dobrodelne akcije pa izpeljejo tudi sami. Tako je julija 2021 na Debelem rtiču letovalo 314 otrok, za katere so poleg pedagoških vodij skrbeli številni študenti in dijaki. Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin smo z 11.000 evri omogočili 170 otrokom. Štipendije v višini 84 evrov je prejemalo 19 dijakov, sredstva zanje je prispevalo 11 donatorjev. Decembra smo obdarovali 70 otrok z darili Božička za en dan. Dijaki gimnazijskega programa mednarodna matura so skupaj z Radiem Krka izpeljali decembrsko dobrodelno prireditev Gimnazijci za gimnazijko, z zbranimi sredstvi smo pomagali socialno ogroženi gimnazijki. Učenke 8. razreda na OŠ Šmihel pa so po izvedbi naših delavnic Vzgoja za humanost izpeljale prireditev Dobrodelni pozdrav pomladi in zbrana sredstva namenile RKS za pomoč Ukrajini. V tednu RK so na devetih osnovnih šolah in enem vrtcu v košarici RK zbrali prehranske in druge izdelke v vrednosti 5.674 evrov, na nekaterih šolah so zbirali tudi šolske potrebščine. V KORK Žužemberk pa so učenci pomagali pri pripravi darilnih paketov za starejše in s prostovoljkami RK obiskali vse starejše od 70 let. Veliko humanitarno poslanstvo opravljajo tudi krvodajalci, v šol. letu 2021/22 jih je 141 prvič darovalo kri.

Avgusta 2021 smo s pomočjo multimedije na Šolskem centru Novo mesto za promocijo dela mladih posneli 12-minutni film. Pri telefonskem družabništvu, stikih z osamljenimi starejšimi, je sodelovalo 20 prostovoljcev z Gimnazije Novo mesto in s Šolskega centra Novo mesto (SEŠTG) in krajšalo čas 23 starejšim. Za mesečna srečanja preko Zooma in strokovno podporo so poskrbeli mentorji, strokovni delavci RK in supervizorka. Z natečajem Nisi sam – slika drobne pozornosti smo s sedmih OŠ, dveh srednjih in ene višje šole prejeli 1284 pisem, ki smo jih priložili novoletnim darilom za starejše. Številni starejši so se mladim zahvalili z odgovorom, tako da je medgeneracijsko sodelovanje teklo v obeh smereh. Šestim nagrajenim šolam smo priznanja in zahvale izročili z obiskom na šoli. Na treh OŠ smo izpeljali delavnice Vzgoja za humanost, mentorici so pri izvedbi pomagale tri dijakinje. Poudarek je bil na spoznavanju RK in vrednotah – izpostavili smo strpnost. Aprilsko akcijo Dneva za spremembe smo s sloganom Nisi sam – soustvarjamo skupnost z nekaj osnovnimi in srednjimi šolami ter eno fakulteto izpeljali v DSO Novo mesto in Penzionu Sreča v Orešju pri Šmarjeti. Izvedba tekmovanja ekip prve pomoči je bila precej okrnjena, a smo vseeno sodelovali na regijskem in državnem tekmovanju, kjer je ekipa OŠ Vavta vas zasedla 3. mesto. Tudi Križem kapica je s svojima prostovoljkama obiskala vrtičkarje na Dolžu in otroke na OŠ Drska. Zadnji teden junija je 17 mladih prostovoljcev sodelovalo na humanitarnem počitniškem tednu mladih. Z različnimi akcijami so ustvarjali v DSO Novo mesto, pomagali socialno ogroženim pri hišnih opravilih in v skladišču RK.

Komisija za delo z mladimi je na srečanju, 30 . 6. 2022, potrdila poročilo in sprejela okvirni načrt dela za novo šolsko leto. Prav tako je izpostavila pomen nacionalnega posveta, ki ga za mentorje od vrtcev do srednjih šol pripravlja RKS septembra v Ljubljani. Srečanje mentorjev načrtujemo konec septembra tudi na OZ RKS Novo mesto. Posebno zahvalo je komisija namenila vsem mentorjem, ki so kljub napornemu šolskemu letu spodbujali mlade in uspešno izpeljali dejavnosti RK.

Več o dejavnostih mladih je na spletni strani Mladi.

Poročilo o delu mladih 2021/22
Okvirni načrt dela z mladimi za 2022/23
Vabilo na nacionalni posvet

Podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom in...
Nazaj na seznam
Utrinki z aktivnosti v juniju
Nazaj na vrh