Popularne novice

Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij (2022-2023)

28.09.2022

Območno združenje RKS Novo mesto je eden od štirih partnerjev, ki jih vodi Splošna bolnišnica Novo mesto, v projektu Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023.

Včeraj 27. 9. 2022, v Kulturnem domu Metlika, je bil organiziran prvi regijski posvet, ki je bil namenjen predstavnikom lokalne skupnosti, vodstvenih predstavnikov zdravstvenih domov, domov za starejše občane in nevladnih organizacij o paliativni oskrbi. Direktorica SB NM doc. dr., Milena Kramar Zupan je izpostavila pomembnost projekta s stališča povezovanja ključnih deležnikov iz območja JV regije in izobraževanja tako strokovne kot laične javnosti. Strateški razvoj bolnišnice je že sedaj investicijsko in strokovno naravnan k zagotavljanju dodatnih postelj s področja negovalne bolnišnice vključno s paliativno oskrbo. Izpostavljena je bila vzpostavitev delovanja mobilnega paliativnega tima v SB NM z namenom nudenja podpore na domu paliativnim bolnikom in bližnjim za področje JV regije. Vsi prisotni se zavedajo, da je Paliativna oskrba ena od temeljnih človekovih pravic, zato bi do nje morali imeti dostop vsi neozdravljivo bolni, ki jo potrebujejo in želijo imeti. Žal so danes neozdravljivo bolni preveč prepuščeni sebi in lastni iznajdljivosti ter iznajdljivosti svojcev. Pogosto jih stroka premalo podpira, saj sistemsko ni možnosti, ki bi takšnim bolnikom nudile celostno obravnavo zdravstvenih izvajalcev in njihovih sodelavcev. Zato je v SB NM pričela delovati mobilna paliativna enota, katere cilj je strokovna oskrba neozdravljivo bolnih v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem ter podpora svojcem med boleznijo in med žalovanjem.

S tem namenom so v SB NM skupaj s partnerji:

  • UNM Fakulteta za zdravstvene vede
  • Slovensko društvo HOSPIC OE NM
  • Območno združenje RKS Novo mesto
  • Razvojni center Novo mesto d.o.o.

pristopili k projektu Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023, iz naslova neposredne potrditve za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS DBK, ki je sofinanciran iz sredstev CLLD iz obdobja 2014-2020. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Med aktivnostmi, ki jih izvaja OZ RKS Novo mesto v projektu so terensko delo in svetovanje uporabnikom, izobraževanje prostovoljcev in izdelava protokola za skupno nastopanje vseh NVO na Dolenjskem in v Beli krajini v zvezi s pomočjo pri zagotavljanju dostopnosti paliativne oskrbe.

Dan brez avtomobila
Nazaj na seznam
Preventivne zdravstvene meritve krvnega sladk...
Nazaj na vrh