Popularne novice

72-letni Franc iz okolice Novega mesta je bival dolgo časa na svojem domu. Hišo je močno načel zob časa, zato se je moral odseliti. Bival je pri prijatelju v isti občini. Ko je prijateljev oče umrl, se je moral Franc izseliti. Hišo so morali »zaplombirati«, ker hiša ni bila v lasti osebe, ki je dovolila, da Franc biva v tej hiši. S pomočjo CSD in dobrim sodelovanjem Krajevne organizacije RK so gospoda namestili v Zavetišče Žalec. Gospod ima kar nekaj zdravstvenih težav, v Žalcu biva že dve leti, pravi, da se je navadil, da so s sostanovalci prijatelji in ne bi šel drugam.

65-letni Vlado je bival v stanovanju sredi mesta. Stanovanje so pričeli renovirati, zato se je moral izseliti. CSD NM se je z novomeškim gostincem dogovoril za začasno bivanje. Ker je bilo bivanje predrago, se je moral izseliti in, ker je sprejem v zavetišče zavračal je pristal na cesti. Kup kovtrov pri krožni klopci pred zaprto trgovino z obutvijo je mimoidoče spominjal na brezdomsko bedo, vsi so samo hodili mimo ...
Iz CSD NM so ga podhlajenega in premraženega pripeljali na novomeški Rdeči križ, kjer smo ga umili in preoblekli ter peljali v Zavetišče Žalec. Ozebline so bile tako hude, da je moral v bolnišnico, kjer so noge poskušali konzervativno pozdraviti. Žal neuspešno. Del nog so mu morali amputirati. Čaka na sprejem v dom starejših občanov.

Žalostnih zgodb o brezdomcih je še mnogo. V ponedeljek, 10. 10. 2022 obeležujemo Svetovni dan brezdomstva. V okviru Mreže za brezdomne, ki združuje nevladne organizacije, ki se ukvarjamo s programi za brezdomne osebe, pripravljamo poročilo-letno statistiko o številu brezdomcev. Ob tej priložnosti vse institucije, ki se ukvarjamo s problematiko brezdomstva, zaprosimo za podatke o številu brezdomnih v celotni Sloveniji. Vse enote CSD Dolenjska in bela krajina (4 enote: CSD Metlika, Črnomelj, Trebnje in Novo mesto) smo zaprosili za podatke. V širši JV regiji je v letu 2022 269 oseb, ki nimajo urejenega statusa bivanja (brezdomci; prijavljeni na CSD; nastanjeni v zavetiščih ...). Za primerjavo: v letu 2021 je bilo teh oseb 266.

Znotraj vseslovenske brezdomne mreže in izhajajočih programov smo letos tako v prvem polletnim pomagali 3830 brezdomnim osebam.

Tudi letos, kot velja že za vsa zadnja leta bomo znotraj vseslovenske brezdomne mreže ter Društva BREZDOMNI - DO KLJUČA - Društvo zveze izvajalcev na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin, širom cele Slovenije, 10. oktober obeležili Svetovni dan brezdomstva z različnimi dejavnostmi. Ob tem je prav, da se vsi skupaj še enkrat več zavemo, da je brezdomnost bila, ostaja in bo tudi nadalje sestavni del naše družbe ter da je prav v teh »pokoronsko« obarvanih časih, še prav posebej izrazita ter progresivno naravnana, a žal hkrati tudi preslišana, nevidna, prezrta...

Tudi za to je letošnji SLOGAN ob SVETOVNEM DNEVU BREZDOMSTVA: »NEVIDNI LJUDJE«.

Z njim želimo poudariti, prav to prezrtost, nevidnost naše ciljne populacije, teh ljudi, ki so tukaj in zdaj med nami... Morda so to vaši sosedje, prijatelji, znanci, sorodniki ... To so tisti ljudje, ko ob srečanju z njimi največkrat obrnemo glavo (v)stran ... Ja, to so tudi tisti ljudje, ki tu in tam, pred vas potisnejo desnico, roko in vas naprosijo ter naprošajo, za trenutek postajajo vidni, a večinoma takrat pogledamo v svoje čevlje in pomislimo ... Kaj že?!
A prav sedaj, v teh dneh je priložnost, da se spomnimo na njih, na nevidne ..., 10. oktobra., ob Svetovnem dnevu brezdomnih ... Morda je to pravšen trenutek, da pomagamo skupaj, nevidnim, prezrtim, preslišanim v naši skupnosti, da kot družba odpremo vrata, svoje srce in jim pomagamo na VIDNO stran življenja, z majhnimi koraki, pogledom, stiskom roke, lepo besedo ali majhnim darom ... Ta dan je tako tudi priložnost za razmislek, posledično zavedanje in odločitev ter konkretno pomoč ...
Na Novomeškem rdečem križu že od leta 2007 aktivno pomagamo brezdomnim preko Javno verificiranega socialno-varstvenega programa Delo z brezdomnimi in socialno ranljivimi za boljše vključevanje in opozarjamo na stiske brezdomcev, ljudi na robu družbe. V MO NM in širše v JVS regiji nimamo zavetišča za brezdomne osebe, ki bi bilo še kako potrebno. Ob zavedanju, ki ga v našem družbenem prostoru primanjkuje, da je že ena brezdomna oseba (znatno) preveč, Vas vse skupaj nagovarjamo in Vabimo da v prihajajočih dnevih, kakšno misel ali besedo namenite vsem brezdomnim naše družbe.

Strategija Rdečega križa Slovenije 2020 – 203...
Nazaj na seznam
Predstavitev prostovoljstva na Fakulteti za z...
Nazaj na vrh