Popularne novice

2. Regijski posvet o Integrirani mreži paliativne oskrbe in nevladnih organizacij

12.10.2022

Območno združenje RKS Novo mesto je eden od petih partnerjev, ki jih vodi Splošna bolnišnica Novo mesto, v projektu Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023.

Včeraj, 11. 10. 2022, je bil v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, organiziran regijski posvet o paliativni oskrbi. Namenjen je bil vsem predstavnikom lokalne skupnosti, predstavnikom zdravstvenih ustanov, nevladnim organizacijam in občanom. V uvodnem nagovoru sta v. d. strokovnega direktorja SB Nm dr. med., spec. Boštjan Kersnič in direktor Razvojnega centra Nm Franci Bratkovič, predstavila projekt in izpostavila njegovo pomembnost, predvsem v sodelovanju različnih lokalnih deležnikov kot je Splošna bolnišnica Nm, humanitarne in nevladne organizacije. Zdravnica dr. med., spec. Petra Gornik je predstavila vzpostavitev projekta paliativne oskrbe v JV regiji in njegovo pomembnost, podkrepljeno s primeri iz prakse. Delovanje mobilnega paliativnega tima v SB Nm, ki nudi podporo na domu tako bolniku kot tudi svojcem, je povzela mag. vzg. in menedž. v zdr. Maja Janežič. Vsi zbrani se zavedajo pomembnosti delovanja in možnosti paliativne oskrbe, saj se prebivalstvo čedalje bolj stara in zboleva, a ne vedo kam in na koga se obrniti po pomoč. Zato je pomembno ozaveščati in izobraževati laično javnost, da se bolnikom in umirajočim ter svojcem lahko ponudi prave informacije in seveda strokovno pomoč mobilnega paliativnega tima.

Tekom posveta so se predstavili tudi vsi sodelujoči partnerji v projektu:

• vodilni partner Splošna bolnišnica Novo mesto,

• UNM Fakulteta za zdravstvene vede,

• Slovensko društvo Hospic OO Dolenjska, Posavje in Bela krajina,

• Območno združenje Rdečega križa Slovenije Novo mesto,

• Razvojni center Novo mesto d.o.o.,

ki so pristopili k projektu Integrirane mreže paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022 – 2023, za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS DBK, ki je sofinanciran iz sredstev CLLD iz obdobja 2014 – 2020. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Na okrogli mizi so med drugim odgovarjali tudi župani občine Šentjernej, Mirne in Škocjana in predstavnica MO Novo mesto, o njihovem pogledu na paliativno oskrbo v lokalnem okolju. Med povabljenimi je bil tudi Gregor Cuzak, sekretar Zveze pacientov, ki se je z veseljem odzval povabilu in podal svoje mnenje ter podprl projektno delo paliativne oskrbe in poudaril pomembnost projekta.

V popoldanskem delu se je odvil strokovni posvet, udeleženci so poslušali predavanja Paliativna oskrba (Petra Gornik, dr. med., spec.), Protibolečinska terapija (Katarina Videčnik Hećimović, dr. med., spec.) in Paliativna oskrba pri onkološkem bolniku (dr. Maja Ebert Moltara, dr. med., spec.). Na okrogli mizi pa so se izmenjavale pobude in predvsem izzivi na področju paliativne oskrbe na Dolenjskem in Beli krajini.

Med aktivnostmi, ki jih izvaja OZ RKS Novo mesto, so terensko delo in svetovanje uporabnikom, izobraževanje prostovoljcev in izdelava protokola za skupno nastopanje vseh NVO na Dolenjskem in v Beli krajini v zvezi s pomočjo pri zagotavljanju dostopnosti paliativne oskrbe.

Konference in posveti pa so organizirani za informiranje in osveščanje ter odstiranje stigmatizmov, ki se tičejo staranja in smrti.

Letošnje šolsko leto pridobili donatorje za 2...
Nazaj na seznam
Vzgoja za humanost na OŠ Bršljin
Nazaj na vrh