Popularne novice

4. junija 1945 so v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Rdeči križ Slovenije organizira krvodajalske akcije od leta 1953 torej 68 let. Vse od prve krvodajalske akcije prostovoljni in neplačani krvodajalci zagotavljajo zadostno količino varne in kakovostne krvi za potrebe zdravljenja pri nas, kar nas uvršča med dobro organizirane in predvsem nesebične, altruistične družbe, na kar smo upravičeno ponosni. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema in predpogoj za preskrbo s krvjo. Rdeči križ Slovenije v sodelovanju s transfuzijsko službo načrtuje več kot 1.160 krvodajalskih akcij na leto. Približno 381 je med njimi terenskih akcij.

Naša država sodi med tiste, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. V Sloveniji daruje kri skoraj 5 % prebivalcev, vsak delovni dan okoli 350 – 400 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam zdravstva po krvi.Na območju Območnega združenja RKS Novo mesto je bilo do konca maja 2122 odvzemov, prvič je kri daroval 101 krvodajalec. Letos smo zabeležili štiri darovalce krvi, ki so kri darovali jubilejno krat in sicer enega za 100-krat in enega za 110-krat.

Epidemija covida-19 v Sloveniji je čez noč spremenila način in oblike preskrbe s krvjo ter s tem organiziranja krvodajalskih akcij. Krvodajalci se naročijo na darovanje krvi na Center za transfuzijsko dejavnost NM tel. št.: 01/54 38 340.

Bližata se terenski krvodajalski akciji v Šentjerneju, v sredo, 9. 6. in v OŠ Žužemberk, 23. 6. 2021. Priznanja krvodajalcem bomo podelili v občini Škocjan, 1. 7. in v Žužemberku, 11. 7. 2021.

V počastitev praznika je župan MO Novo mesto Gregor Macedoni tradicionalno, simbolično sprejel deset krvodajalk in deset krvodajalcev. Na sprejemu se je pridružila tudi vodja transfuzijskega oddelka Mojca Šimc, dr. med.

Predsednik RS Borut Pahor pa krvodajalcem pošilja naslednjo zahvalo.

Krajani spet dočakali preventivne zdravstvene...
Nazaj na seznam
Delitev oblačil
Nazaj na vrh