Popularne novice
Prostovoljstvo mladih

PROSTOVOLJSTVO MLADIH 


12-minutni film je delo OZ RKS NM in dijakov programa multimedija na Šolskem centru Novo mesto.

Prikazuje humanitarno poslanstvo RK in dejavnosti mladih na OZ RKS NM. Film je dostopen na našem youtube kanalu. Nastal je leta 2021.

Želiš postati prostovoljec?

Pokliči ali piši:

Kontakt: 040 532 122, mladi.rknm@gmail.com

Vrste prostovoljskega dela

1. Obiskovanje starejših na domu


Prostovoljci enkrat tedensko ali po dogovoru obiskujejo starejše ljudi na njihovih domovih. Prvi obisk se izvede skupaj z mentorjem prostovoljskega dela. Prostovoljci nato samostojno obiskujejo starejše ljudi, so pa v rednem (najprej tedensko, kasneje mesečno) stiku z mentorjem.

Vtisi prostovoljcev od obiskov starejših:

»Ob druženju zelo uživam, saj z mano gospa deli svoje življenjske izkušnje in dogodivščine iz katerih se veliko naučim. Vedno, ko jo obiščem me napolni z ogromno pozitivne energije, me nasmeji in mi polepša dan,« pravi prostovoljka Gea.

2. Pomoč v skladišču, zbiranju in delitev rabljenih oblek in obutve, prehrambnih paketov itd.


Delo prostovoljca: priprava in deljenje paketov hrane, pomoč pri različnih zunanjih ali notranjih hišnih opravilih in urejanje bivalnih razmer pri starejših (košnja, urejanje okolice, urejanje bivalnih prostorov)


Prostovoljno delo zajema pomoč v skladišču RKS NM. Prostovoljci se lahko vključijo v prostovoljsko delo ob sredah od 13. do 17. ure ali glede na potrebe skladišča (po dogovoru).


3. Telefonsko družabništvo za starejše

Prostovoljci dobijo svojega telefonskega družabnika, s katerim so v rednem stiku. Telefonski klici potekajo enkrat tedensko ali po dogovoru. Prostovoljec in njegov družabnik se lahko spoznata tudi v živo.

                                                Telefonsko družabništvo      

   ZOOM srečanje prostovoljcev

Vtisi prostovoljcev od obiskov starejših:

»Bila sem navdušena, da sem lahko končno glasu pripisala še obraz. Zelo me je ganilo, ko sem videla gospo tako čustveno. Šele takrat sem ugotovila, koliko ji moja skrb in pozornost pomenita. Prav tako pa sem ugotovila, kako pomemben in dragocen je najin odnos tudi zame. Veseli me, da ji lahko krajšam čas, stojim ob strani in ji pomagam. Breda je skozi pretekli dve leti postala ne le moja družabnica, pač pa prava prijateljica,« strne misli prostovoljka Neli.

4. Pomoč pri izvajanju delavnic po šolah in vrtcih

Delo prostovoljca: pomoč voditelju delavnice pri njeni izvedbi

Delavnice, v katere se prostovoljci lahko vključijo:

  • Križem kapica – za otroke v vrtcih in učence 1. r.
  • Nesreča nikoli ne počiva – za učence od 2. do 4. r.
  • Reci ne nasilju – za učence od 4. do 6. r.
  • Vzgoja za humanost – za učence od 7. do 9. r.


Mladi, ki bi želeli sodelovati pri vodenju delavnic, se seznanijo z vsebino delavnice in svojimi nalogami. Glede na to, da delavnice potekajo ob različnih terminih v dopoldanskem času, se mentor OZ RKS NM dogovori s šolo za opravičljiv izostanek prostovoljca od pouka.

Delavnica Križem kapica

 Delavnica Nesreča nikoli ne počiva

Prostovoljske aktivnosti za en teden

1. Mentor na letovanju na Debelem rtiču

Pomočnik mentorja ali mentor otrok na letovanju na Debelem rtiču pomaga organizirati različne delavnice, športne aktivnosti, tečaje plavanja itd. Prostovoljci imajo v ta namen usposabljanje in izobraževanje.


  • Letovanje poteka poleti in traja en teden.
  • Pogoj je polnoletnost prostovoljca.
  • Prijavnica je TUKAJ.

2. Humanitarni počitniški teden

OZ RKS NM vsako leto prvi teden poletnih počitnic organizira Humanitarni počitniški teden mladih za dijake in devetošolce, ki poteka na OZ RKS NM in na terenu.

Humanitarni teden je razdeljen na tri sklope: pomoč ljudem v stiski z delovnimi akcijami ali prostočasnimi delavnicami, spoznavanje dejavnosti OZ RKS NM ter neformalno druženje prostovoljcev.

Pogoj: devetošolci in dijakiizpolnjena prijavnica za humanitarni počitniški teden

 

O Humanitarnem počitniškem tednu so prek OZ RKS NM obveščene vse osnovne in srednje šole. Prijavnica je objavljena tudi na internetni strani.

 

Prijavnica je TUKAJ.

Možnost vključevanja v humanitarne akcije

ProRazpis najprostovoljec_prijavnice.pdfstovoljci se lahko vključijo tudi v različne humanitarne akcije, ki se organizirajo v okviru šol. O njih obveščamo tudi na naši spletni strani.


Nazaj na vrh