Popularne novice

Letovanje na Debelem rtiču za otroke življenjska šola

18.08.2021

Organiziranje letovanja je za novomeški Rdeči križ dolgoletna in pomembna dejavnost, trudimo se, da otroci počitnice na Debelem rtiču preživijo prijetno in se pri tem tudi kaj naučijo za življenje.

Območno združenje RKS Novo mesto je tudi med letošnjimi šolskimi počitnicami organiziralo letovanje za 300 otrok na Debelem rtiču. Vključili smo otroke s pogostimi zdravstvenimi težavami in otroke iz socialno šibkih družin, stare od 6 do 16 let iz občin, ki jih pokrivamo z delom. Letovali so v treh sedem dnevnih izmenah, v vsaki je bila za otroke zadolžena spremljevalna ekipa pedagoškega vodje, mentorjev in pomočnikov mentorjev. Letovanje je bilo že drugo leto zapovrstjo organizirano z upoštevanjem vseh ukrepov za preprečevanje okužb z korona virusom, in je potekalo brez težav. Naša skupina je bila nastanjena v paviljonu Morska zvezda, imeli so poseben razpored za uporabo jedilnice, bazena, drugače pa so se držali bolj za sebe. Otroci so bili letos celo manj bolni, najbrž tudi zaradi rednega razkuževanja in vzdrževanja higiene. Udeležili so se delavnic prve pomoči, sproščanja in zdrave prehrane, ustvarjalnih delavnic, preizkusili so supe in kajake in se udeležili izleta z ladjico v Izolo. Neplavalci so imeli tečaj plavanja in nekateri tudi splavali. Na letovanju so prepovedani mobiteli in računalniki, vendar, ker je program pester vseh teh naprav ne pogrešajo. Teden mine hitro, spomini nanj ostajajo še dolgo, nekateri otroci se letovanja udeležijo večkrat zaporedoma.

Udeležba otrok na organiziranem letovanju je preizkus za otroke in starše, saj marsikateri otrok, posebej mlajši, prvič ne vidi staršev več dni. Za otroke je letovanje pot k samostojnosti in nekaj kar jim ostane v spominu za zmeraj.
Tudi letos je bilo letovanje cenovno zelo ugodno, saj ga sofinancirajo ZZZS in vse občine iz območja delovanja Območnega združenja RKS Novo mesto.


Nova streha za otroke brez staršev
Nazaj na seznam
Tudi brezdomni in socialno ranljivi radi bere...
Nazaj na vrh