Popularne novice

 Mesec prve pomoči, 9. september - 16. oktober: prijavi se na tečaj in postani prostovoljec!

28. junija sta Območno združenje RK Novo mesto in Občina Škocjan v sklopu prireditev Knobleharjevo 2023 podelili jubilejna priznanja krvodajalcem jubilantom na prireditvi Škocjan poje in igra.

Članica OORK Novo mesto Anka Blatnik Gorenc je nagovorila krvodajalce z naslednjimi besedami: »Območno združenje RK Novo mesto daje dejavnosti krvodajalstva poseben pomen. Skrbimo za spodbujanje novih krvodajalcev in za motiviranje tistih, ki redno darujejo kri.

Letos je bilo že 1874 odvzemov na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, na terenskih akcijah v Šentjerneju in Žužemberku pa 311 odvzemov. Veseli smo bili dobrega odziva na zadnji terenski akciji v Škocjanu, ko se je odzvalo 76 krvodajalcev, med njimi jih je kar 19 darovalo kri prvič (prišla skupina vojakov). Naslednja akcija v Škocjanu bo 6. 12. 2023.

Posebno pozornost smo posvetili nagovarjanju mladih krvodajalcev s predavanji in predstavitvenimi stojnicami na Višji strokovni šoli na Šolskem centru ter na Fakulteti za zdravstvene vede in privabili 20 krvodajalcev na študentsko krvodajalsko akcijo v aprilu in 150 dijakov srednjih šol. S tem smo že presegli število odvzemov pred covid-19, ko je na akcije prišlo 12 % manj mladih.

Krvodajalcem se posvečamo na različne načine: pošiljamo čestitke za življenjske jubileje (50, 60 let) in ob zaključku krvodajalske poti (65 let). Zahvalimo se jim za prvo darovanje krvi, počastimo jubilejne odvzeme na Centru za transfuzijo (100-, 110-, 120-krat darovana kri) in podelimo priznanja za 10-, 20- in večkrat darovano kri. Za darovalce organiziramo tudi izlete, letos smo jih peljali v Celje.

Letos smo že imeli 3 jubilante, ki so dali kri 100-, 110- in 140-krat, v naslednjih dneh pa se jim bodo pridružili še trije, ki bodo kri darovali 100-, 110- in 150-krat.

V Škocjanu imamo 253 krvodajalcev. Med letošnjimi jubilanti so bili darovalci, ki so kri darovali od 3. 6. 2022 do 3. 6. 2023. Na prireditev jih je bilo vabljenih 23, ki so kri darovali 10-, 20-, 30-, 40- in 70-krat.«

Jubilantom so priznanja podelili župan občine gospod Jože Kapler, predsednica KORK Škocjan Gabrijela Kovač in Anka Blatnik Gorenc.

Vsi omenjeni so v nagovorih poudarili plemenitost krvodajalstva in se jim zahvalili za njihova humana dejanja, saj z darovanjem krvi pomagajo sočloveku.

Še več informacij na spletni strani Občine Škocjan

Krvodajalska akcija in meritve – dogodka KORK...
Nazaj na seznam
Praznik »Suhokranjski dnevi« tudi v znamenju...
Nazaj na vrh