Popularne novice

 Mesec prve pomoči, 9. september - 16. oktober: prijavi se na tečaj in postani prostovoljec!

14. junij – Svetovni dan krvodajalcev

»Živimo, ker darujete. Darujte kri, darujte plazmo, darujte življenje.« 

Vsaka darovana vrečka krvi ali plazme je dragoceno darilo, ki rešuje življenja, redno, prostovoljno darovanje pa je temelj varne in zadostne preskrbe s krvjo. 

Dostop do varne preskrbe s krvjo je ključen za vse, ki kri potrebujejo. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi, so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po zdravljenju s krvjo.

Svetovni dan krvodajalcev podpirajo tri glavne organizacije, ki so dejavne na področju prostovoljnega in neplačanega krvodajalstva: Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Mednarodna federacija krvodajalskih organizacij in Mednarodno transfuzijsko združenje, pridružila pa se jim je tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

14. junij, svetovni dan krvodajalcev, je namenjen dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo in poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom, predstavlja pa tudi priložnost za skupno proslavljanje pomembnosti krvodajalstva in zahvalo vsem, ki ste ali še boste darovali kri. Leta 1868 se je na ta dan rodil avstrijski zdravnik Landsteiner, ki je odkril krvne skupine AB0.

Dan slovenskih krvodajalcev obeležujemo 4. junija – v spomin na 4. junij 1945, ko so v Ljubljani odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Letos obeležujemo 70 let prostovoljnega, brezplačnega in anonimnega krvodajalstva – 9. marca 1953 je v Zagorju ob Savi na prvi terenski krvodajalski akciji kri darovalo devet rudarjev iz Zagorja. V Sloveniji je sicer nekaj manj kot 60 tisoč rednih krvodajalcev, vsak dan jih potrebujemo 350–400, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi.

V MO Novo mesto vsako leto ob tem dnevu župan povabi na sprejem deset krvodajalk in deset krvodajalcev in tako je bilo tudi letos, ko jih je v odsotnosti župana sprejel podžupan Matija Škof.

Zato HVALA vsem, ki omogočate, da zgodbe življenja tečejo dalje.


Janez Kovačič 110-ič daroval kri
Nazaj na seznam
Izlet krvodajalcev v mesto grofov
Nazaj na vrh