Popularne novice

19. 04. 2019: OZRK Novo mesto sodeluje na festivalu ob Svetovnem dnevu zemlje. Zavedamo se pomena odgovornega ravnanja do planeta, do vsakega koščka zemlje, do sebe in do soljudi. Zato smo tukaj, da prispevamo svoj delež. Pripravili smo akcijo ozaveščanja odgovornega ravnanja z viri.

Tekstilnim izdelkom smo podaljšali življenjsko dobo. Na festivalskem dogajanju ob Svetovnem dnevu zemlje smo šivali vrečke iz že rabljenih zaves za velikonočna jajčka ter oblikovali modele iz tekstilnih krpic. Uporabili smo postopke ročnega šivanja, strojnega šivanja ter lepljenja in sestavljanja. 

S področja tekstilnega preoblikovanja je januarja 2019 skupina Kreativnih v okviru programa socialne aktivacije pri OZRK Novo mesto pričela z več mesečnim usposabljanjem. Izvedba tečaja se bo zaključila v maju 2019, najbolj spretni in zainteresirani pa bodo lahko pridobili Nacionalno poklicno kvalifikacijo s področja preoblikovanja tekstila. Udeleženci tekom tečaja osvajajo znanja in tehnike šivanja, ki jim pripomorejo pri realizaciji zastavljenih oblikovalskih idej, pri recikliranju ali izdelavi novih uporabnih kosov oblačil ali modnih dodatkov. Spoznavanju ročnega šivanja je do sedaj že sledilo spoznavanje rokovanja s šivalnim strojem, učenje različnih vrst šivov in spoznavanje osnov modnega risanja ter krojenja. Svoje znanje zelo radi prenašajo naprej, še zlasti na otroke, zato so z njimi šivali in oblikovali tudi na dan Zemlje. 

Operacijo Kreativno vključen in socialno opolnomočen, ki jo izvaja Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Novo mesto, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Zrcaljenje sebe v izdelkih
Nazaj na seznam
Tradicionalni postopki polstenja volne za mod...
Nazaj na vrh